Výsledkami finančnej kontroly mesta by sa mala zaberať prokuratúra

31.03.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 31. marca (TASR) - Vranovskí poslanci zaviazali počas posledného rokovania mestského zastupiteľstva magistrát mesta, aby odstúpil náležitosti týkajúce sa niektorých zmluvných vzťahov uzatvorených bývalým vedením radnice na prešetrenie Okresnej prokuratúre. Poslanecký zbor tak reagoval pred niekoľkými dňami na zistenia, ktoré v správe o vykonaní finančnej kontroly uviedla kontrolórka mesta Mária Tužáková.
Informovala o príkazných zmluvách v počte 13, zmluvách o spolupráci a poradenstve v počte štyri a jednej dohode o vykonaní práce, ktoré uzatvorila radnica s ďalšími subjektmi v období od 19. septembra 2009 do 27. septembra 2010 v celkovej hodnote 72.840 eur. Účelom zmlúv bola podľa nej realizácia projektu hnedého priemyselného parku či získanie investorov tak do hnedého, ako aj existujúceho zeleného priemyselného parku.
Viaceré zmluvné vzťahy sa podľa jej slov týkali obstarania tej istej služby či predmetu činnosti, a to získania investorov do priemyselných parkov. V tejto súvislosti považuje uzatvorenie jednotlivých zmlúv ako porušenie a špekulatívne obchádzanie zákona o verejnom obstarávaní.
\"Tým, že činnosti vykonané podľa zmlúv a dohody o vykonaní práce zároveň neobsahovali preukázateľné doklady o vykonaných prácach, nebola dodržaná účelnosť a hospodárnosť vynaložených verejných prostriedkov vo výške 72.840 eur, čím mesto porušilo § 19 ods. 6 zákona o rozpočtových pravidlách a § 8 ods. 1 zákona o účtovníctve,\" zhodnotila Tužáková.
\"Napriek vyplateným odmenám mesto nezískalo žiadneho investora a preto považujem v období finančnej krízy vyplatené odmeny a provízie ako hrubé porušenie hospodárnosti a efektívnosti vo vynakladaní verejných financií,\" uzavrela hlavná kontrolórka mesta v správe o vykonanej kontrole.
\"Myslím si, že keď sa robí obchod, tak by mali byť obidve strany spokojné, vtedy je obchod dobrý. V našom prípade to bolo tak, že jedna strana spokojná bola, ale my ako mesto sme spokojní neboli, preto chceme ísť do dôsledkov, aby sme zistili, kde je problém,\" uviedol na margo kontrolných zistení Tužákovej viceprimátor mesta Dušan Molek.
Podľa jeho slov o uzatváraní týchto zmlúv bývalým vedením mesta vtedajší mestskí poslanci nevedeli. \"MsZ preto súčasného primátora Ján Ragana zaviazalo, aby to dal prešetriť, počkáme si teda na výsledok,\" uviedol Molek v súvislosti s plánovaným podaním kontrolných zistení na Okresnú prokuratúru.
 

Vyberte región